Nová šablona:
“Kuchařka rychle a zdravě”

Planeat ve spolupráci s Milošem Raislerem, poradcem v oblasti výživy, představuje novou šablonu receptů – Kuchařka rychle a zdravě. Čeká vás kolem 270 nových rychlých a jednoduchých českých receptů a jejich různých variací.
Ing. Miloš Raisler působí na Kladně a v Praze, má vlastní Poradnu pro výživu a životní styl. V jeho životě mají dlouhodobě pevné místo různé sportovní aktivity, přednost však dává cyklistice. Ve své praxi čerpá z bohatých a dlouhodobých zkušeností z práce s lidmi. Za největší úspěch své práce považuje moment, kdy se jeho klient stane výživovým poradcem „Sám sobě“.
Miloš ke své šabloně dodává:
“Recepty v této kuchařce vycházejí z mé vlastní poradenské praxe, jsou ověřeny klienty, kteří je považují za velmi životaschopné v praktickém denním životě. Ocenili je jak manažeři, tak pracovnice dělnických profesí ve vícesměnném provozu a všichni, kteří nemají času nazbyt a přitom si chtějí udržet zdravý jídelníček, dobrou kondici a optimální tělesnou váhu. To se jim i díky této kuchařce v mé poradně podařilo a já jsem rád, že mám možnost tuto šablonu dát k dispozici dalším uživatelům.”
Kuchařka disponuje recepty optimalizovanými pro denní energetický příjem v rozsahu (4 000 –15 000) kJ. Tento příjem je rozložen do 5 chodů jídel během dne.
Trojpoměr rozložení makronutrientů ve stravě koresponduje s principy zdravé stravy a pro organismus přijatelné redukce tělesné hmotnosti, nejedná se tedy o typ nějaké rychlé diety jako např. nízkosacharidové, resp. keto diety.
Recepty v šabloně “Kuchařka rychle a zdravě” obsahují hlavně:
recepty umožňující většinou časově nenáročnou přípravu a následnou konzumaci i mimo domov
v našem regionu běžně dostupné suroviny s minimem konzervantů a přidaných sladidel
bílé maso a ryby
možnosti zařadit i lehká bezmasá jídla
jídla s potřebným obsahem vlákniny
pitnou vodu jako standardní nápoj
mléčné výrobky procesované kvašením
orientaci na pečivo a chleby žitné či celozrnné
obiloviny s nižším obsahem lepku jako oves, špalda, žito, rýže
pseudocereálie jako pohanka, jáhly, quinoa apod.
pro tepelnou úpravu máslo Ghee a olivový olej, pro studenou pak lněný, olivový a konopný olej
použití zdrojů omega-3 ve formě ryb, lněného oleje, lněného semínka, ořechů
v maximální míře využití čerstvé zeleniny a ovoce
prostor zde mají luštěniny, ryby, bílé maso, pseudocereálie, čerstvé i tvrdé sýry, vejce, pečivo a jinak běžné přílohy, ovoce, zelenina, ořechy a semínka
Stravovací režim minimalizuje nebo zcela vylučuje:
červené maso, uzeniny, polotovary, fast food
průmyslově vyrobené sladké a slané pečivo, cukrovinky
jídla s výraznějším obsahem jednoduchých sacharidů a vysokým GI
jídla s přidanou solí, rafinovaným cukrem a konzervanty
tavené sýry a tekutiny ve formě průmyslově doslazovaných nápojů
Šablona uživateli dává navíc tyto možnosti:
zohlednit alergeny a intolerance
určit oblíbené potraviny
zařadit nebo vypustit nízkotučné potraviny
nastavit potřebnou toleranci pro přesnost výpočtu složení jídel
nastavit individuálně hodnotu denního energetického příjmu podle potřeb klienta
Webinář:
Představení aplikace
a odborná diskuze
vhodné pro aktivní uživatele Planeat, kteří si chtějí ujasnit některé funkce
vhodné i pro ty, kteří s Planeat ještě nemají zkušenost a chtějí se s aplikací seznámit
upozornění: webinář není v rozsahu školení
Rozsah: 1 hodina
Cena: webinář je bezplatný
Forma: online
Aplikace