Analýza stravování – silný nástroj v Planeat

Při managementu klienta v otázkách výživy a životosprávy je silným nástrojem možnost zmapování jeho současných návyků. Pokud chceme s klientem dojet do cíle úspěšně, musíme znát jeho startovní čáru – tedy podrobně znát nejen jeho současný stav, ale i celou genezi problému a jeho osobní historii, která ho dovedla k nám.

Analýza v aplikaci planet umožňuje uživateli zhodnotit nejen stravování a pitný režim klienta, ale i fyzickou aktivitu a spánek – i když dva poslední parametry zatím manuálně.

Objektivním záchytným bodem je právě určení problémů a nedostatků ve výživě klienta, které se tak mohou stát základem pro správnou argumentaci a vysvětlení, proč volíme danou strategii k dosažení cíle.

Čemu se v analýze věnujeme

$

množství přijímané energie během dne a její rozložení

$

množství a poměru hlavních makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny)

$

analýze makroživin – a potravin, které jsou jejich nositelem

$

obsahu mikroživin ve stravě (minerály, vitamíny, vláknina)

$

rozboru esenciálních aminokyselin (pouze v případě potřeby)

Kolik energie je dost

Množství energie přijímané klientem je významnou hodnotou, ze které se odrážíme při nastavování jeho energetického příjmu v jídelníčku. Spoléhat na vzorce není vždy ideálním způsobem optimalizace denního příjmu, zvláště pokud má klient za sebou několik restrikčních diet či experimentů se specifickými formami stravování.

Z analýzy nám pěkně vyplyne i počet denních jídel a rozložení energie během dne. Výstupy korelují s naší následnou argumentací, proč je dobré rozložit si denní příjem jinak, než byl dosud.

Po zjištění energetického příjmu se nám podstatně jednodušší hledá kompromis mezi výsledkem ze vzorců a realitou.

Není sacharid jako sacharid

Druhá významná hodnota z analýzy je vzájemný poměr makroživin a jejich porovnání s námi doporučeným poměrem. Samozřejmě, pokud klient něco ve stravě vynechává, musí to nahradit jinde. Snadno pak určíme, která makroživina hraje primární roli a co z toho vyplývá. Při sacharidech můžeme pěkně zhodnotit, zda klient přijímá dostatek komplexních sacharidů, nebo naopak – zda a v jaké formě přijímá rychlé sacharidy. Vzhledem k cíli pak víme celkový poměr živin vyladit tak, abychom dosáhli požadované parametry.

Skvělým nástrojem je možnost zhodnotit kvalitu tuků, zejména vzhledem k příjmu nasycených mastných kyselin, a polynenasycených. Překročení optimálního příjmu nasycených tuků v konkrétních potravinách může být často důvodem zvýšeného energetického příjmu.

Velmi zajímavé může být v určitých situacích i zhodnocení příjmu esenciálních aminokyselin – zejména při vybraných

Máme ve stravě všechny potřebné živiny?

Jedním z nejvýznamnějších výstupů analýzy je zmapován příjem mikroživin. Jako referenční hodnoty jsou v aplikaci použity stanovené doporučené výživové dávky podle aktualizovaných Doporučených výživových dávek pro obyvatelstvo Slovenska, Kajaba et. al, 2015, 9. revize (http://www.uvzsr.sk/docs/info/hv/OVD_pre_SR_tabulky.pdf). Uživatel planet je však ví optimalizovat, či upravit při zohlednění dalších faktorů u klienta, jako je:

 

  • těhotenství, kojení
  • hormonální antikoncepce
  • kouření, vyšší příjem alkoholu
  • rekonvalescence
  • zažívací problémy
  • fyzická aktivita a sport
  • některá onemocnění

Výstup z analýzy nám umožňuje zhodnotit, které mikroživiny nejsou v optimálním rozmezí, popsat možná rizika z dlouhodobého hlediska a zdroje uvedených nutrientů ve stravě. Víme zjistit nejen kritické mikroživiny pro správné fungování organismu, ale také například příjem vlákniny, zda obsah soli / sodíku ve stravě.

    Ještě významnější pomocí pro klienta je, pokud víme doporučit adekvátní suplementaci, případně konzultaci s lékařem, zda laboratorní diagnostická vyšetření např. vitamin D, homocystein, a podobně.

    Závěr

    Díky analýze současných stravovacích návyků klienta získáme dva důležité benefity:

    na straně uživatele a tedy poradce – vynikající nástroj k posouzení stavu klienta a skutečně personalizované poradenství a podklady pro doporučení

    na straně klienta – velmi kvalitní výstup, který má doporučující charakter, ale zároveň umožní klientovi lépe pochopit příčiny jeho stavu a možnosti docílení náprav v životosprávě.

    Školení Analýza stravování

    Školení je vhodné pro všechny uživatelé Planeat, kteří chtějí svým klientům nabídnout detailní analýzu jejich stravovacích návyků až na úroveň mikroživin.

    Webinář:
    Představení aplikace
    a odborná diskuze

    Obsah:
    K
    webináře pokrývají tak představení aplikace jako i pokročilá odborná témata
    K
    prostor na kladení otázek ohledně práce s aplikací
    K
    sdílení specifických případů u klientů a způsob jejich řešení
    K
    ptejte se na cokoliv, webináře vědou lektoři s dlouholetými zkušenostmi s aplikací a poradenstvím
    Určeno pro:
    K

    vhodné pro aktivní uživatele Planeat, kteří si chtějí ujasnit některé funkce

    K

    vhodné i pro ty, kteří s Planeat ještě nemají zkušenost a chtějí se s aplikací seznámit

    K

    upozornění: webinář není v rozsahu školení

    Organizační informace:
    K

    Rozsah: 1 hodina

    K

    Cena: webinář je bezplatný

    K

    Forma: online